Hyvä potku on kova potku

Potku on kehäkamppailijan tärkeimpiä työkaluja. Se on oleellinen väline myös itsepuolustustilanteisiin kadulla. Jos et osaa potkaista, tai teet ne heikosti, aiheutat itsellesi enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Tuhannet toistot oikealla tekniikalla rakentavat kyvykkyyden käyttää potkutekniikoita. Ymmärrys teknisen suorituksen mekaniikasta vahvistaa käsitystäsi voimantuotosta. Kun myös henkinen asenne on kunnossa, alkaa paketti olemaan kasassa.

Miksi pitää potkia?

Useimmilla meistä jalka on käsivartta pidempi. Näin ollen jalka on kättä ulottuvampi. Kyllä, kamppailutilanne elää, ja hän joka osaa liikkua ja lukea etäisyyttä, kykenee hyödyntämään tilaa myös lyönneillä. Mutta hei, etäisyyttä oikein lukeva tyyppi saattaa osata myös potkaista hyvin! Mitäpä jos se tyyppi olisit sinä?

Jotta potkuista olisi hyötyä, on niitä harjoiteltava. Toistojen puute johtaa heikkoon tekniseen osaamiseen. Kehon liikerajoittuneisuus aiheuttaa haasteita tekniseen suoritukseen. Ymmärtämättömyys potkun mekaniikasta ei mahdollista voimantuottoa. Perusteiden hyvä harjoittelu on välttämättömyys.

Erityisesti oman kehonpainon hyödyntäminen on sellainen seikka, mihin on syytä perehtyä. Liikenopeuden kasvattaminen ja iskualueelle oikeassa kulmassa osuminen ovat tärkeitä opiskelun teemoja. Jos fysiikan lakeihin on uskominen, iskuenergiaan tarvitaan massaa ja liikemomenttia.

Hyvän potkun periaate

Defcon lainaa potkutekniikat Thainyrkkeilystä. Olemme havainneet, että Thainyrkkeilyn tekniikat ovat sopivan suoraviivaisia ja erittäin voimakkaita; jo siitäkin syystä, että lajin tavoitteena on kerätä pisteitä kovilla potkuilla, tai tyrmätä vastustaja niillä.

Kun harjoittelet potkutekniikoita, kuvittele potkaisevasi kohteen läpi. Jos tähtäät kiertopotkun reiteen, potkaise reiden läpi kuin kirveellä iskien. Suora potku ei pysähdy vatsaan, vaan jatkuu aina selkäpuolelle saakka. Kuvittele jokaisen potkun kohdalla, että potku jatkuu ainakin parikymmentä senttiä osumapinnan läpi.

Perehdy tarvittaessa osaavan ohjaajan kanssa siihen, miten hyödynnät kehosi massaa. Tarkoitus ei ole kaatua jalka suorana päin vastustajaa. Kun saat potkuissa energian liikkeelle, sen pitää kohdistua maksimaalisella tavalla kohteeseen. Jos potkun energiaa ”vuotaa” hukkaan vaikkapa tukijalan pettämisen vuoksi, kadotat melkoisen määrän lopullista iskuenergiaa. Sellainen seikka on hyvä muistaa, että potkun toimivuuden mittaamiseen voidaan käyttää useampaakin kriteeriä.

Muutama syy käyttää potkutekniikoita:

  • Potku toimii etäisyyden hallintaan
  • Vahva potku tuntuu / tuottaa kipua / tyrmää / pysäyttää
  • Potku on vahvempi kuin lyönti
  • Potku on lyöntiä ulottuvampi.


Pohdintoja potkuista

  1. Tippuuko päälle karkaaja kadulla, jos potkaisen häntä reiteen?
    Mahdollisesti kyllä, mutta potkun pitää osua oikein ja kovaa.
  2. Mikä on paras kohde keskivartaloon suunnatuille potkuille?
    Kyljet ovat hyvä kohde, sillä kova potku murtaa kylkiluita. Vatsaan (palleaan) osuva potku saa aikaiseksi ilmat pihalle -efektin. Harva osaa ottaa potkuja vastaan, joten koko keskivartalo on kohteena toimiva.
  3. Kannattaako päähän potkaista?
    Potkut päähän ovat monella tapaa riskialttiita (alustan liukkaus ja kohteen vammaherkkyys). Äärimmäinen hätävarjelutilanne voi aiheuttaa sen, että joudut käyttämään kohteena myös päätä, jos pää on ns. alhaalla.
  4. Onko potkaisijan koolla merkitystä?
    Jos iso tyyppi osaa käyttää kehonsa massaa, sillä on valtava merkitys liike-energian kannalta.

Potkutreeni

Videolla on harjoite potkutekniikoiden kehittämiseen. Tee jokaista tekniikkaa, kiertopotkua, etupotkua ja polvipotkua, 50 toistoa per jalka. Harjoite kestää 10 – 15 minuuttia. Voit tehdä harjoitetta 1 – 2 kertaa viikossa.

Videolla mallia potkuharjoitteluun näyttävät Thainyrkkeilyn maailmanmestari Tessa Kakkonen ja valmentaja Hannu Vappula.

Tarina kadulta

Sekavassa tilassa oleva iso ja painava kehonrakentaja oli rynnimässä sisään ravintolaan, jossa toimin ovimiehenä. Äijä painoi varmasti yli sata kiloa. Torpattuani äijän sisäänpääsyn, kävi bodari aggressiiviseksi, uhaten lopulta tappaa minut. Nopea tilanteenluku osoitti sen, että huomattavasti pienempänä olisi pian heittopussina. Sain painettua ukon seinälle hallintaan. Päälle käyminen loppui vasta silloin, kun polvipotkuni osui riehujan vatsaan. Tunsin heti, kuinka potkuni upposi makeasti ja sen verran syvälle, että maahan tipahti vatsaansa pitelevä vaikeroiva lihaskimppu.

Kehäkamppailun kuningas

Ernesto Hoost tunnettiin alapotkujen eksperttinä. Videolla näet sen, miten potkutekniikat toimivat kehäkamppailussa. Usein tyrmäävän tekniikan alla on vastustajan väsyttäminen reisiin kohdistuvilla potkuilla. Kadulla tilanne saattaa olla toinen, ja jo yksi sopivasti osuva potku saattaa pudottaa päälle karkaajan.

Ernesto Hoost ja kovat potkut kehäkamppailussa. Lähde: Youtube