Tervetuloa naisten itsepuolustukseen

Olen Linda Puukko, Defconin naisten itsepuolustuksen pääkouluttaja.
Aloitin kamppailulajit vuonna 2004 ja olen Järvenpään Kehäkarhujen kasvatti. Aloitin kamppailulajien harjoittelemisen Krav Magasta, mutta nopeasti mukaan tulivat myös Kyusho Jitsu Tuite ja potkunyrkkeily. Defendo tuli Kehäkarhuille vuonna 2006, jolloin hyppäsin heti mukaan treeneihin. Innostuin kovasti. Voimankäyttö ja ennen kaikkea yksinkertaiset, toimivat, ihmisten luonnollisiin reaktioihin perustuvat tekniikat puhuttelivat minua.

Kampppailutreeniä

Suoritin Krav Magan ohjaajakoulutuksen vuonna 2008. Samana vuonna suoritin myös Defendossa Combat Tech ja S.T.A.R. ohjaajakoulutukset. Pari vuotta myöhemmin läpäisin Defendossa myös vaativan mustan vyön ohjaajakoulutuksen (Defendo Red), jonka vetivät Jyrki Saario ja Antti Nurmi. Olen käynyt myös lukuisia ohjaajakoulutuksia Spartan Academyllä Antti Nurmen johdolla, viimeisimpänä voimavalmentaja- ja mobility-koulutukset. Näiden lisäksi olen suorittanut TFW Level 1 ja Level 2 ohjaajakoulutukset.  Toimin myös täysipäiväisenä opettajana.

Fyysistä harjoittelua

Ymmärsin jo aikaisin, että hyvä fysiikka, henkinen vahvuus, rautainen kunto ja timanttiset tekniikat ovat kohdallani erittäin tärkeitä, mikäli haluan pärjätä isompien vastustajien kanssa. Aloittaessani kamppailulajien harrastamisen olin ainoita naisia näiden lajien parissa, ja vastustajina oli yleensä minua huomattavasti isompia ja vahvempia kavereita.

Fysiikan kehittämisen myötä innostuin kahvakuulaharjoittelusta ja loin toiminnallisen harjoittelun omaksi lajiksi Järvenpään Kehäkarhuille vuonna 2007. Kovan kunnon tavoittelu on ajanut minua myös voimaharjoittelun pariin ja viimeiset viisi vuotta olen keskittynyt vahvasti toiminnalliseen ja voimaharjoitteluun. Olen valmentanut TFW Helsingillä vuodesta 2014 alkaen. Tämän takia myös monipuolinen ja motivoiva fysiikka harjoittelu pitää olla naisten itsepuolustus harjoittelussa mukana.

Naisille suunnattua harjoittelua

Yksi suurin ongelma itsepuolustustreeneissä on naisten ja miesten välinen fyysinen kokoero. Toinen haaste liittyy vähäiseen naisharrastajien määrään. Moni laji on rakennettu niin, että naisten on erittäin vaikea lähestyä lajia. Moni haluaisi treenata niin, että pari tai jopa opettaja olisi nainen.

Naisten itsepuolustustreenit pitää olla rakennettu naisille. Tämä tarkoittaa omia räätälöityjä tekniikoita, jotka sopivat naisten ominaisuuksille. On tärkeää, että tekniikat ovat helposti lähestyttäviä ja eteneminen rauhallista. Silloin kukaan ei säikähdä liikaa. Naisilla kun tuntuu olevan hieman miehiä korkeampi kynnys olla kamppailumielessä fyysisiä. Naiset kuitenkin haluavat hikoilla, ja siksi onkin hyvä, että naisten itsepuolustus on myös kovaa kuntoilua.

Vapaudu ranneotteesta

Yksi yleisimmistä naisiin kohdistuvista uhista on ranneote. Ote ei itsessään ole kovin vaarallinen, mutta saattaa hyvin nopeasti johtaa uhkaaviin tilanteisiin. Ranneotteesta tilanne saattaa hetkessä muuttua kuristukseksi tai uhkaaja voi lyödä otettuaan kiinni ranteesta. Ranneotteesta irrottautuminen on erittäin tärkeä taito, joka jokaisen naisen tulisi osata.

Päästyäsi irti ranneotteesta olet jo näyttänyt vastustajallesi, että et luovuta ilman taistelua. Irrottautuminen mahdollistaa myös pakenemisen. Hyökkääjät valitsevat usein heikkoja uhreja. Itsepuolustustaitojen karttuessa ja kunnon kehittyessä itseluottamuksesi kasvaa ja todennäköisyytesi joutua uhkaavaan tilanteeseen vähenee.

Paras itsepuolustus on, että ei joudu uhkaaviin tilanteisiin. Itsepuolustustaitojen treenaaminen herättää ennakoimaan tilanteita ja auttaa pysymään rauhallisena, kun tositilanne sattuu kohdalle. Uskon vahvasti, että seuraamalla ympäristöä ja huomioimalla, mitä ympärilläsi tapahtuu, voi välttää suurimman osan uhkaavista tilanteista.

Nähdään treeneissä!