Iske kämmenellä

Avokämmenlyönnin ja kämmentyvilyönnin ero on ilmeinen. Korvalle osuessaan avokämmen saattaa suututtaa tai puuduttaa vastustajan. Korvan tärykalvoille mikä tahansa isku voi olla fataali. Harkittuna itsepuolustustekniikkana pitää huomio tekniikoissa asettaa tehokkuudelle ja toimintavarmuudelle.

Täsmällisesti suoritettuna kämmenen tyvellä tehty isku on avokämmentä varmempi, mutta nyrkkiä huomattavasti turvallisempi. Jos lyönnistä voi etsiä turvallisuutta, voisi ajatella, että kämmenen käyttäminen on nyrkkiä turvallisempi vaihtoehto sekä sinulle että hyökkääjälle.

Oikealla osumakulmalla päälle karkaaja ei lennä hallitsemattomasti selälleen, kuten yleensä käy kohtisuoraan edestä suuntautuvasta iskusta. Kohtisuoran iskun vaarana ovat sekunnit, jotka seuraavat välittömästi iskun jälkeen. Osumakulmansa vuoksi kämmentyvi saa parhaassa tapauksessa kohteen pyörähtämään.

Lyö suoraan viistoon

Kämmentyvilyönnin kohdealueena on leuan ja korvan välinen linja. Lyönnin tekniikka muistuttaa koukun ja suoran yhdistelmää. Jos kämmenestä piirrettäisiin linja, johtaisi se n. 45 asteen kulmassa osumapisteestä keskelle kalloa. Kämmenen pohja muodostaa yhdessä ranteen kanssa tiukan paketin. Sormet osoittavat lyönnissä enemmän eteen kuin ylös. Tällöin kädessä on vähemmän jännitettävää, lyönnin ollessa nopeampi ja voimakkaampi.

Kun käsi ojentuu, kämmenen pohja työntyy nopeasti eteen. Kämmenpohjan luut nousevat esiin. Lyönti on ruoskamainen kuin whiplash. Pistehanskoilla lyönnin tehon huomaa. Jos lyönti pamahtaa tyynyyn kuin tiskihanskalla iskiessä, osut liiaksi kämmenellä. Kun lyönti humahtaa, ollaan lähellä sitä, mitä ollaan leukaperistä etsimässä.

Iskun osumakohta kämmentyvessä

Osumakohta kämmen tyvessä. Kun taivutat rannetta, kämmen pohja nousee tuottamaan iskulle osumapinnan.

Anatomian oppitunti

Pään alue on ihmiskehon herkimpiä ja heikoimpia alueita. Kämmentyvilyönnin kohdistaminen leuan kärkeen tarkoittaa mahdollisesti kolmen eri asian yhdistymistä, joista yksikin voi saada ns. valot vintillä sammumaan. Ensinnäkin leuan alueella kulkee hermoja, joiden välityksellä kova isku voi välittää tiedon heittää keho vaaka-asentoon. Toiseksi ihmisen leuan rakenne on sellainen, jossa alaleukaan kohdistuva sivusuuntainen liike tuottaa pahimmillaan pitkän pillimehukuurin, jos leuan niveltyvä rakenne ei kestä iskua. Kolmanneksi anatomisen heikkouden tuottaa kaulan liikemomentista välittyvä aivojen nopea liikahdus, josta seurauksena voi olla aivotärähdys. Kun tolkku lähtee ja polvet notkahtavat, voisi joku sanoa kyseessä olevan tyrmäyksen.

Kämmentyvilyönnin voisi yhtä hyvin kohdistaa myös toisaalle kehossa. Esimerkiksi takaraivo, kyljet tai rintakehän alaosa (solar plexus), ovat otollisia kohteita kämmentyvellä iskemiseen.

Kuriositeettina mainittakoon, että legendaarinen vapaaottelija Sebastiaan ”Bas” Rutten käytti usein kämmentyvilyöntiä kehäkamppailussa. Jos miehen ottelut eivät ole tuttuja, aloita oheisella videolla .

Sebastiaan "Bas" Rutten ja kämmenten tyrmäävä voima.

Harkitusti mutta kovaa

Rystyslyönnissä (lyönti nyrkillä) päälle karkaajan hampaat aiheuttavat riskejä sekä lyöjälle, että osuman saajalle. Toinen riskitekijä ovat muut kehon kovat luut, jotka saattavat aiheuttaa huonosti osuvassa rystyslyönnissä lyöjän käteen murtumia. Pehmeämpi kämmentyvi mahdollistaa päälle karkaajan reilumman kohtelun, jos nyt lyönnin kohdalla voi asiaa niin esittää. Katutilanteessa on lisäksi syytä välttää kaikkea verikontaktia. Jos hepatiittiseurannan voi välttää kämmentyvellä, on siinä riittävä peruste olla käyttämättä nyrkkiä.

Eräs oleellinen seikka on lisäksi se, miltä tilanne näyttää sivusta seuraajista. Nyrkit pystyssä toimien puolustautuja viestittää kamppailuhalukkuutta. Toppuutteleva, kämmenensä näyttävä puolustautuja, ei näytä ilmeiseltä riidanhaastajalta. Viestinnällä voi olla vaikutusta myös hyökkääjän toimiin ja tilanteen rauhoittamiseen.

Kämmentyvilyönti on oikein suoritettuna nopea ja tehokas. Turvallisemmaksi se muuttuu tuhansilla toistoilla harjoitusvastustajaan ja pistehanskoihin. Käytännön kokemuksen joutuu kohtaamaan onneksi vain harva.

Antti Nurmi ja Hannu Vappula näyttävät mallia kämmentyvilyönnistä.

Pari otetta elävästä elämästä

Veitsen terän välke muistuttaa haavoittuvuudesta, jollaisena turvallisuusalan turvattomuus nykypäivänä näyttäytyy. Riittävän monet ruiskun pistot väistäneenä ei mitään kannata jättää arvailujen varaan.

Ravintolan aulassa tungeksi ihmisiä. Tavanomainen ilta. Apinoita ja kunnon kansalaisia. Eräs muutakin kuin kansalaisluottamusta nauttinut pilviveikko oli tapansa mukaan leijailemassa sisään. Sisääntulon estäminen johtaa tällaisten tapausten kohdalla usein hieman käytännönläheisempään kulkusuunnan osoittamiseen. Taskussa pilkistänyt puukon kahva ei tehnyt oloani yhtään turvallisemmaksi. Rauhallinen keskustelutuokio kannattaa aina yrittää läpikäydä, jolloin saa aikaa miettiä seuraavaa siirtoa. Taikasanoilla ”mä tapan sut” kannattaa sitten jo viimeistään toimia – kuten tässäkin tapauksessa! Onneksi olin saluunassa se nopeampi vetäjä. Tässä pätee aina päätöksenteko laki, ole ensimmäinen olet voittaja. Vaikka haastaja oli ensin taskullaan, oli käteni nopeammin hänen leukaperissään. Siististi lattialle pyörähtäen sinkosi ihmishyrrä puukon kädestään tuulikaapin lattialle. Raudoituksen jälkeen keskusteluyhteys syntyi jo paljon helpommin.

Toinen tapaus osoitti, kuinka oikeassa kannattaa olla silloinkin, kun on täysin väärässä. Lähtöasetelmaltaan edellisen kaltainen tilanne johti asiakkaan huutamaan uhkailuun ja käden nopeaan taskuun työntämiseen. Omat nopeat reaktioni saattoivat asiakkaan pyllähtämään kämmentyven voimasta maahan kuuntelemaan meren pauhua käsiraudoissa kiikkuen. Merellistä todellakin! Taskusta paljastunut tonnikalapurkki ei välttämättä ole teräaseista se tavanomaisin. Yhtäkään riskiä ei kannata ottaa suotta! Tässä tilanteessa minulla oli myös ennakkotietoa hyökkääjästä, että hän oli istunut puukotuksista linnasta, kovan luokan väkivalta rikollinen, siksi valmiustilani oli korkealla.

(Lainaukset kirjasta Ammattina väkivalta)

Tilaa kirja Spartan verkkokaupasta »

Harjoittelu, turvallisuus ja huomaamattomat tekniikat ovat turvallisuusalalla toimiessa parhaat työvälineet. Itsensä puolustaminen vaatii toistoja, joka viikko, päivästä toiseen. Yksinkertaista asiat ja toista niitä riittävästi!